Journalistutbildning
En säkerhetspolitisk utbildning förankrad i verkligheten
Journalistutbildningen är en säkerhetspolitisk utbildning som Folk och Försvar genomför på universitet och högskolor runt om i landet. Syftet med utbildningen är att ge studenterna mer insikt i säkerhetspolitik, försvar och frågor som rör samhällets krisberedskap. Utbildningen är också ett sätt för studenterna att öva sig i källgranskning, nyhetsvärdering och redaktionellt arbete.
Vi inleder med föreläsningar om försvars- och säkerhetspolitik samt om krisberedskap, för att bygga en kunskapsbas. Större delen av utbildingen är dock scenariobaserad, och tar sin utgång i en fiktiv konflikt mellan Vitryssland och Lettland, där Sverige blir involverat i flera olika avseenden. Samtidigt som den militära konflikten utspelar sig drabbas också Sverige av en större katastrof av civil natur. En spelledning agerar intervjupersoner och spelar olika roller, såsom politiker, myndighetspersoner, militärer eller vanliga privatpersoner. Studenternas uppgift under utbildningen är att producera nyhetsmaterial i tidnings- eller radiomediet.
Utöver scenariot om konflikten mellan Vitryssland och Lettland så har vi även ett scenario som tar sin utgångspunkt i konflikten i Afghanistan och det svenska deltagandet i ISAF.
Utbildningen genomförs under en och en halv dag tillsammans med personal från Försvarsmakten.