Mer information för lärare

Minister för en dag tar cirka tre och en halv timme att genomföra och kräver inga särskilda förberedelser. Om du vill kan du tipsa dina elever om att titta på Aktuellt eller läsa en morgontidning någon gång innan genomförandet.

Aktiviteten är helt kostnadsfri för gymnasieskolor och universitet. Det betyder att vi skickar någon av våra utbildare till din skola helt utan kostnad för dig. Vi ser gärna att skolan har möjlighet att ställa upp med en dator och en bildkanon för att förenkla vårt besök. För att få ut största möjliga antal spel från våra anslag önskar vi att skolor kan ge minst två klasser möjlighet att genomföra Minister för en dag vid samma besök från oss (två halvdagar).

Alla kan delta i utbildningen, men den vänder sig främst till gymnasieungdomar. Utbildningen är lämplig för minst 15 stycken personer och deltagarna kan vara så många som 30. Det optimala antalet deltagare är 25.

Sedan 2001 finns en skräddarsydd utbildningslokal på Armémuseum i Stockholm. Det ger en utmärkt möjlighet att koppla samman säkerhetspolitiska frågor med Sveriges historia. Lokalen har blivit verklighet genom ett samarbetsprojekt mellan Folk och Försvar, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten och Armémuseum. För skolor som vill genomföra Minister för en dag på Armémuseum kan det vara bra att känna till att lektionspassen förläggs antingen mellan 08.30-12.00 eller mellan 12.30-16.00 men med vissa möjligheter att justera tiderna.